Hogyan válasszunk biztonsági zárbetétet

 
 
 
Főoldal > Hogyan válasszunk biztonsági zárbetétet
 

Szívesen segítünk Önnek a minőségi biztonsági zárbetét kiválasztásában

Hogyan válasszunk (biztonsági) zárbetétet

A hengerzárbetétek típusai kialakításuktól és a paramétereiktől függően számos különböző csoportra és alcsoportra oszthatók, éppen ezért nagyon fontos a megfelelő típus kiválasztása.
A biztonsági fokozattól eltekintve (amivel az alábbiakban részletesen fogunk foglalkozni) a henger zárbetét kiválasztásakor ajánlott az általános paraméterekhez ragaszkodni. Ha a leírásban a termék méreteinél 30/35 van feltüntetve, ez a szám azt jelenti, hogy a zárbetét közepétől a pereméig számítva 30 milliméter a távolság, a másik peremtől számítva pedig 35 milliméter.

A paraméterek megállapításánál az ajtó vastagságán kívül a zárcím vastagságának ismerete is fontos. A zárbetét nem nyúlhat ki 1-2 milliméternél jobban a zárcímből. Az A méretet a zárcím külső élétől a rögzítőcsavarig számítjuk. A B méretet a rögzítőcsavartól a zárcím belső éléig mérjük. Amennyiben a zárbetét a fentebb meghatározottnál jobban kilóg a zárcímből, akkor a megfelelő eszközökkel könnyen eltörhető, ezáltal egyszerűen be lehet jutni az ajtón. Biztonsági szempontból tehát rendkívül fontos a zárbetét megfelelő méretezése.

A zárbetétek közepén általában a ,,kuplung`` vagy a fogaskerék segíti elő a zárrendszer működését, az utóbbi fogaskerekes megoldás a jobb minőségű és biztonságosabb hevederzárakban található meg (ezeket főleg a minőségi biztonsági ajtók esetében alkalmazzák).

A zárbetétek a különböző biztonsági fokozatok alapján különböző osztályokba sorolhatók. Az alapkategóriát a normál zárbetétek alkotják, amelyek a legolcsóbb opciónak számítanak. Ezeket többnyire ideiglenesen szerelik az ajtókba, amennyiben az adott helyen nincs szükség különösebben ellenálló biztonsági feltételekre (építkezéseken, félkész épületekben stb.)

Biztonsági zárbetétek

A biztonsági besorolás következő fokozatai a BT2, BT3, BT4, ahol a növekvő besorolással együtt nő a zárbetét ellenálló képessége a különböző feltörési módszerek ellen, mint például a fúrás, valamint a zárak törésállósága is nagyobb.

Cégünk, azon belül két alkalmazottunk, részt vett a csehországi Roncsolásmentes Zárnyitó Bajnokságon, ahol egyik versenyzőnk 3. a másik pedig 12. helyezést ért el. Tapasztalatainknak köszönhetően megfelelő tanácsokat tudunk adni azt illetően, hogy milyen elvárásoknak kell megfelelnie egy jó zárbetétnek és melyik kivitelezésben a legnehezebben feltörhetőek ezek a szerkezetek.