Hogyan válasszunk vasalatot, kilincset

 
 
 
Főoldal > Hogyan válasszunk vasalatot, kilincset
 
Nincs mutatható tétel
 
 

A zárcím, illetőleg a kilincs, kerek egészet alkot az ajtóval

Ezt a tényt nem árt figyelembe venni a zárcím és a kilincs kiválasztásánál. A kilincsgarnitúrák kivitelezése, amely magába foglalja a zárcímet is, jelentősen befolyásolja az ajtó összképét. Az olcsó, ízléstelen kilincsgarnitúrákkal a minőségi ajtókat is könnyen el lehet csúfítani.

 

A beltéri kilincsek általános felosztása:
- Címes kilincsgarnitúrák
A címes kilincsek esetében szükséges a kilincs-kulcs tengelytávolság ismerete (ez a zártest kilincstengely középpontja és a zártengely középpontja közötti távolságot jelenti). Az általános tengelytávolság 72 vagy 90 milliméter. A biztonsági zárcímeknél előfordulhat 92 milliméteres tengelytávolság is, ezért kérjük, fokozottan figyeljenek oda mikor a méréseket végzik.

FIGYELEM! Mivel a címes kilincsgarnitúrák nyílásait megrendelés alapján ütjük ki, ezért fontos, hogy a termék rendelésekor a kilincs-kulcs tengelytávolság és a nyílások típusa pontosan legyenek meghatározva. Nem megfelelő méretű darab rendelése esetén a termékcsere nem garantált!

-Rozettás kilincsek
A rozettás kilincseket, más néven osztott kilincsgarnitúrákat, nagy R betűvel (körrozetta), vagy HR (négyzetrozetta) jelzéssel jelöljük. Mivel a rozettás kilincsek többnyire az ajtó egész vastagságán történő átcsavarozással vannak rögzítve a zár helyén, ezért fontos, hogy a zárban erre alkalmas nyílások legyenek (lásd. a mellékelt ábrán).

Alapméretek – beltéri ajtók:

Alapméretek – bejárati ajtók:

Az alap kilincs-kulcs tengelytávolság 72 vagy 90 milliméter. A biztonsági zárcímeknél előfordul a 92 milliméteres tengelytávolság is, ezért kérjük, fokozottan figyeljenek oda mikor a méréseket végzik.

 

FIGYELEM! Mivel a címes kilincsgarnitúrák nyílásait az Önök megrendelése alapján ütjük ki, ezért elengedhetetlen, hogy a termék rendelésekor pontosan határozzák meg a kilincs-kulcs tengelytávolságát és a nyílások típusát. Nem megfelelő méretű darab rendelése esetén a termékcsere nem garantált!

A BB rövidítéssel a beltéri kulcsnyílásokat jelöljük.

A PZ rövidítéssel a zárbetét nyílását jelöljük.


A WC rövidítéssel a beépített kulccsal rendelkező toalettzárakat jelöljük (a toalettzár-készlethez szükséges zár alul szögletes 6x6 mm-es nyílással rendelkezik)

 

A gombos kilincseknél az előbbi adatok megadása mellett szükséges pontosan meghatározni,, hogy jobbos  kilincsről (RE) vagy balos  kilincsről (LI) van szó. A gomb vagy fogantyú lehet rögzített vagy elfordítható.